Tips voor beleving en behoud van foto's aan de muur

Vandaag in de FD Persoonlijk Woonspecial een artikel over het optimaal belichten van kunstwerken. Ook voor foto's aan de muur is deze informatie van belang. Het gaat wellicht wat ver om thuis een belichtingssysteem zoals in het Rijksmuseum op te tuigen, maar een aantal tips voor de presentatie van foto's zijn het vermelden zeker waard. Foto Flex zet ze op een rij.

Een mooie foto wil je het liefst op een lichte plek in huis hebben hangen. Immers, hoe beter de verlichting van de foto, hoe meer details je ziet en hoe langer je blijft kijken. Licht kan echter ook een nadelig effect hebben op de foto. Zo tast UV-straling de kleuren in een foto op lange termijn aan. Hang een foto dus niet in direct zonlicht. Daarnaast kan fel licht voor hinderlijke reflecties zorgen waardoor de foto niet goed tot zijn recht komt. Het gebruik van anti-reflecterend en UV-werend Art glas in een lijst wordt sterk aanbevolen. Dit soort glas wordt in musea gebruikt en is verkrijgbaar bij Foto Flex. Het vermijden van teveel licht van buiten kan dmv gordijnen, bijv. wanneer er niemand thuis is of op momenten dat er niet naar de foto gekeken wordt.

Indien er gebruik wordt gemaakt van kunstlicht om een foto te verlichten, vermijd dan de zogenaamde schilderijlamp die je aan de bovenkant van een lijst monteert. Plaats lampen/spots op een afstand (stelregel: op een afstand van 1/3 van de plafondhoogte) en kies voor UV-arme lampen. De nieuwste LED-verlichting kent geen UV-straling en heeft een uitstekende kleurweergave. Wil je het helemaal goed aanpakken, dan zijn er slimme regelsystemen waarmee je zorgt dat de juiste hoeveelheid licht op je foto schijnt. Waan je je toch nog een beetje in een museum!