World Photobook Day 2015 - Wat zijn jouw favoriete fotoboeken?

Vandaag is het World Photobook Day, een mooie gelegenheid om een aantal favoriete fotoboeken op een rij te zetten. Wat zijn jouw favoriete fotoboeken? Deel ze in de comments!

"It's Not About The F-Stop" van Jay Maisel

Jay Maisel is een legendarische fotograaf uit NY met een carrière van ruim 60 jaar in o.a. reclamefotografie. Zijn beelden staan vooral bekend om een krachtige combinatie van lichtspel, kleur en gebaren ('gestures'). In dit boek deelt hij niet alleen zijn foto's, maar ook de verhalen en inzichten bij de foto's. Met sterke oneliners en grappige anekdotes geeft hij de lezer handvatten en adviezen om zelf betere foto's te maken. Het gaat hierbij nadrukkelijk niet om welke sluitertijd of diafragma je moet gebruiken, maar, zoals hij in de introductie schrijft, 'al het andere'. Sterk aanbevolen!

"Iceland Landscapes" van Daniel Bergmann

IJsland is met zijn spectaculaire landschappen een luilekkerland voor fotografen. Actieve vulkanen, gletsjers, watervallen, bergen, sneeuw, ijs, een ruige kustlijn en niet te vergeten het noorderlicht, alles is er. IJsland staat dan ook hoog op mijn verlanglijstje om te bezoeken. Al bladerend door het boek van Bergmann krijg je direct zin om een ticket te boeken en op pad te gaan. Het boek bevat een mooie mix van 'grootse' foto's van iconische plekken als Jokulsarlon, Vik en de bekende watervallen, en 'detail' foto's van kleine stukjes uit het landschap zoals patronen en textuur in een stuk ijs of rotswand. Een prachtig boek voor de IJsland liefhebber!

"Why Photographs Work" van George Barr

Dit is een geweldig boek! De schrijver analyseert foto's van allerlei fotografen en beschrijft heel nauwkeurig wat het is dat die ene foto nou zo goed maakt. Compositie, kleurgebruik, herhaling, balans en de relatie tussen verschillende elementen in een foto worden uitgebreid besproken. Portretten, landschappen, gebouwen, abstracts, straatfoto's, van alles komt aan bod. Foto's van bekende fotografen als Michael Kenna en Hans Strand, maar ook van relatief onbekende fotografen die Barr op het spoor kwam. Zeer leerzaam! Zoals Barr in de introductie schrijft: "This is the book I wish had been available when I was starting out as a serious photographer."

Wat zijn jouw favoriete fotoboeken? Deel ze in de comments! #photobookday

_MG_3359.jpg