'Red rock pattern, Isle of Eigg, Scotland 2016' Print of the Month february

Last April I visited the beautiful Isle of Eigg on the west coast of Scotland. It's an amazing little island with lots of opportunities to create photographs. There's a sandy bay and a rocky stretch next to eachother, both facing west. The Isle of Rhum is in the background.

I spent about an hour to make this photograph, slightly changing camera position to get the optimal composition. The red rock in the foreground is actually pretty small and my camera was really close to it to give it enough presence. When your camera is that close to a foreground object, tiny changes in camera position affect the composition hugely.

This image is printed on one my favourites papers: ProLine Vibrant Superior Fine Art Silk Rag 305 gsm, a beautiful 100% cotton paper, just a shade on the warm side. It has a lovely texture and is slightly glossy.

http://www.foto-flex.nl/print-van-de-maand/

Colours of Winter

The winter months are my favourite time to be out in the landscape and make photographs. Autumn and spring are great too, but there's something about the light in winter that is very special. Add the possibility of snow, ice, hoarfrost and mist and rest assured that with such wonderful winter conditions I feel like a kid in a candystore jumping from one location to the next trying to take it all in. So every year I'm hoping and wishing for a cold and white winter, and this year so far has been great both here in The Netherlands as well as just accross the border in the Ardennes in Belgium.

 

Frozen stream, Ardennes

Frozen stream, Ardennes

Online Print Shop geopend

Vanaf vandaag is het mogelijk om je bestelling via de website te plaatsen. De volgende 3 producten zijn op dit moment beschikbaar in de Print Shop: Print van de Maand, Print met passe-partout en Print met passe-partout & lijst. De Print Shop is 'in progress' en wordt de komende tijd uitgebreid met aanvullende features en producten. Hoe werkt het? Plaats je bestelling via de Print Shop door te kiezen voor het gewenste product en selecteer vervolgens de maat. Voeg het item toe aan je mandje en doorloop het checkout proces. Zodra de bestelling binnen is ontvang je een email met de vraag welke specifieke foto('s) je wil hebben. Bezoek de online Print Shop hier.

English version:

As of today, it is possible to place your order through my website. For now, the 3 main products that are available through the Print Shop are: Print of the Month, Matted Print and Matted & Framed Print. I will continue to develop the Print Shop and add more features and products along the way. Please note: if you prefer to place your order over the internet, then do so by choosing the desired product and size. Add the item to your cart and proceed to checkout. After receiving your order, I will email you to ask which specific photograph(s) you want. Visit the online Print Shop here.

'Bagan balloons, Myanmar' matted print

'Bagan balloons, Myanmar' matted print

7 redenen om te investeren in de Print van de Maand

De Print van de Maand is een unieke manier om kennis te maken met mijn werk. Elke maand kies ik een foto die gedurende die maand beschikbaar is voor een speciale introductieprijs. De foto is beschikbaar als Fine Art Studio print met dubbel passe-partout van 30 x 40 cm.

7 redenen om te investeren in de Print van de Maand:

  • 100% tevredenheid: niet goed, geld terug gedurende 3 maanden na aanschaf, ongeacht de reden.
  • Speciale introductieprijs: €59,- gedurende 1 maand (normale prijs €85,-).
  • Gratis bezorgd.
  • Je ontvangt 10% korting op een vervolgaankoop.
  • De print is gesigneerd.
  • De print wordt gepresenteerd in een dubbel passe-partout van zuurvrij museumkarton.
  • De buitenmaat van het passe-partout is een standaardmaat zodat zelf inlijsten eenvoudig is.

Bekijk de Print van de Maand hier.

Amsterdam Cityscapes

Het fotograferen van stedelijke landschappen (cityscapes) doe ik het liefst in de late schemering. Gebouwen en huizen zijn verlicht, de straatlantaarns zijn aan en tegelijkertijd zit er nog licht en kleur in de lucht. De combinatie van kunstmatig en natuurlijk licht maakt dit tijdstip bijzonder interessant. Het weer is een belangrijke factor voor cityscapes in de late schemering: een heldere atmosfeer is belangrijk voor mooie kleuren en een maximaal scherpe foto. Koude (polaire) lucht zorgt vaak voor een heldere atmosfeer, dus zodra de wind uit het noorden of noordwesten komt en de temperatuur onderuit gaat is het opletten geblazen! Een goede regenbui kan helpen om de atmosfeer 'schoon' te spoelen en de condities voor een mooie cityscape te verbeteren. De foto hieronder heb ik gemaakt na een heftige voorjaarsbui.

Cafe 't Papeneiland, Brouwersgracht, Amsterdam

Amsterdam city views by night

LOOKOUT panorama deck op de 22ste verdieping van A'DAM Toren is recent geopend. Ik ben er nog niet geweest, maar het belooft een zeer spectaculair uitzicht te hebben over Amsterdam. Een andere mooie plek om van het uitzicht te genieten is de SkyLounge Amsterdam, op de 11e verdieping van het DoubleTree Hilton hotel. Daar heb ik deze foto gemaakt, op een zeer heldere avond na zonsondergang. De kleine toren precies in het midden is de Westerkerk. Scherp in beeld is de Nicolaas Basiliek. 

English version:

A'DAM Tower recently opened its LOOKOUT observation deck on the 22nd floor. I have yet to visit and experience this new place at the IJ waterfront, but speaking of great city views; SkyLounge Amsterdam at DoubleTree Hilton hotel isn't too bad either ;-) 

On a very clear night one can see all the way to the Zuidas and even Amsterdam Arena. Here we are looking west. For this photo I waited for the sun to set and the citylights to turn on. I focused on the Nicolaas Basiliek. The smaller tower right in the middle of the frame is the Westerkerk.

Amsterdam clock towers by night

World Photobook Day 2015 - Wat zijn jouw favoriete fotoboeken?

Vandaag is het World Photobook Day, een mooie gelegenheid om een aantal favoriete fotoboeken op een rij te zetten. Wat zijn jouw favoriete fotoboeken? Deel ze in de comments!

"It's Not About The F-Stop" van Jay Maisel

Jay Maisel is een legendarische fotograaf uit NY met een carrière van ruim 60 jaar in o.a. reclamefotografie. Zijn beelden staan vooral bekend om een krachtige combinatie van lichtspel, kleur en gebaren ('gestures'). In dit boek deelt hij niet alleen zijn foto's, maar ook de verhalen en inzichten bij de foto's. Met sterke oneliners en grappige anekdotes geeft hij de lezer handvatten en adviezen om zelf betere foto's te maken. Het gaat hierbij nadrukkelijk niet om welke sluitertijd of diafragma je moet gebruiken, maar, zoals hij in de introductie schrijft, 'al het andere'. Sterk aanbevolen!

"Iceland Landscapes" van Daniel Bergmann

IJsland is met zijn spectaculaire landschappen een luilekkerland voor fotografen. Actieve vulkanen, gletsjers, watervallen, bergen, sneeuw, ijs, een ruige kustlijn en niet te vergeten het noorderlicht, alles is er. IJsland staat dan ook hoog op mijn verlanglijstje om te bezoeken. Al bladerend door het boek van Bergmann krijg je direct zin om een ticket te boeken en op pad te gaan. Het boek bevat een mooie mix van 'grootse' foto's van iconische plekken als Jokulsarlon, Vik en de bekende watervallen, en 'detail' foto's van kleine stukjes uit het landschap zoals patronen en textuur in een stuk ijs of rotswand. Een prachtig boek voor de IJsland liefhebber!

"Why Photographs Work" van George Barr

Dit is een geweldig boek! De schrijver analyseert foto's van allerlei fotografen en beschrijft heel nauwkeurig wat het is dat die ene foto nou zo goed maakt. Compositie, kleurgebruik, herhaling, balans en de relatie tussen verschillende elementen in een foto worden uitgebreid besproken. Portretten, landschappen, gebouwen, abstracts, straatfoto's, van alles komt aan bod. Foto's van bekende fotografen als Michael Kenna en Hans Strand, maar ook van relatief onbekende fotografen die Barr op het spoor kwam. Zeer leerzaam! Zoals Barr in de introductie schrijft: "This is the book I wish had been available when I was starting out as a serious photographer."

Wat zijn jouw favoriete fotoboeken? Deel ze in de comments! #photobookday

_MG_3359.jpgTips voor beleving en behoud van foto's aan de muur

Vandaag in de FD Persoonlijk Woonspecial een artikel over het optimaal belichten van kunstwerken. Ook voor foto's aan de muur is deze informatie van belang. Het gaat wellicht wat ver om thuis een belichtingssysteem zoals in het Rijksmuseum op te tuigen, maar een aantal tips voor de presentatie van foto's zijn het vermelden zeker waard. Foto Flex zet ze op een rij.

Een mooie foto wil je het liefst op een lichte plek in huis hebben hangen. Immers, hoe beter de verlichting van de foto, hoe meer details je ziet en hoe langer je blijft kijken. Licht kan echter ook een nadelig effect hebben op de foto. Zo tast UV-straling de kleuren in een foto op lange termijn aan. Hang een foto dus niet in direct zonlicht. Daarnaast kan fel licht voor hinderlijke reflecties zorgen waardoor de foto niet goed tot zijn recht komt. Het gebruik van anti-reflecterend en UV-werend Art glas in een lijst wordt sterk aanbevolen. Dit soort glas wordt in musea gebruikt en is verkrijgbaar bij Foto Flex. Het vermijden van teveel licht van buiten kan dmv gordijnen, bijv. wanneer er niemand thuis is of op momenten dat er niet naar de foto gekeken wordt.

Indien er gebruik wordt gemaakt van kunstlicht om een foto te verlichten, vermijd dan de zogenaamde schilderijlamp die je aan de bovenkant van een lijst monteert. Plaats lampen/spots op een afstand (stelregel: op een afstand van 1/3 van de plafondhoogte) en kies voor UV-arme lampen. De nieuwste LED-verlichting kent geen UV-straling en heeft een uitstekende kleurweergave. Wil je het helemaal goed aanpakken, dan zijn er slimme regelsystemen waarmee je zorgt dat de juiste hoeveelheid licht op je foto schijnt. Waan je je toch nog een beetje in een museum!

Eerste serie proef-prints gemaakt!

Vorige week vrijdag op bezoek geweest bij Jan R. Smit voor een eerste serie proef-prints. Jan is Fine Art Printing Specialist, en het resultaat mag er dan ook wezen! Als je als fotograaf niet zelf print is het ideaal om met iemand samen te werken die weet wat hij doet en je persoonlijk kan adviseren over verschillende papiersoorten, kleurmanagement etc. Een zeer geslaagde eerste sessie dus!